Madem Ele Gel Bele...
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Madem Ele Gel Bele...

Tarif Derken...
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yapBakkal Defteri

 

 *ATATÜRK İLKELERİ*

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Fenerli
Süper Admin
Süper Admin
Fenerli


Erkek
Mesaj Sayısı : 86
Yaş : 33
Rep Puanı : 1
+ Rep : 266
Kayıt tarihi : 07/03/09

*ATATÜRK İLKELERİ* Empty
MesajKonu: *ATATÜRK İLKELERİ*   *ATATÜRK İLKELERİ* I_icon_minitimeÇarş. Mart 18, 2009 12:14 pm

CUMHURİYETÇİLİK: Temel ilkedir. 1924 anayasasında ve sonraki anayasamızda yer almıştır. Bu maddenin değiştirilmesi veya başka bir biçime konulması teklif bile edilemez. Egemenliğin hiçbir kayıt ve koşula bağlı olmaksızın ulusa ait olması temel amaçtır. Gerçekjbir demokrasidir. Kongreler ve Kurtuluş Savaşı TBMM ile gerçekleşmiştir. ******'ün en büyük eseridir.


MİLLİYETÇİLİK: Millet, dil, kültür, tasa ve sevinçte beraberliği anlatır. Bağımsızlık ve özgürlük uğruna her türlü fedakarlık yapılacaktır. Irkçı saldırgan bir nitelik yoktur. Yurtta ve dünyada sürekli barışı amaçlar, "Yurtta barış, dünyada barış" insan ve insanlık sevgisi, ulusal birlik beraberlik, ülke bütünlüğü, ****** milliyetçiliğini tamamlayan bütünleyici ilkelerdir.


HALKÇILIK: Cumhuriyetçiliğin doğal bir sonucudur. Halk ve millet aynı anda düşünüldüğünde milliyetçiliğinde doğal sonucu,olur. Halkı oluşturan bütün bireyler hukukça birbirine eşittir. Kişi; aile, sınıf ayrıcalıklarına karşıdır. Sınıf mücadelesi yerine toplumsal dayanışmayı ön görür. Devlet halkın çeşitli grupları arasında eşitliği sağlamak ve birlik içinde gelişme yolunu aşmakla görevlidir.


DEVLETÇİLİK: Genel olarak devletçilik ekonomik hayatta devletin düzenleyici ve denetleyici rolü olmasıdır. Koyu bir devletçilik yoktur. Özel sektörün çalışmasına yer verir. Özel sektörün yapamayacağı işlerin devlet ile yapılmasını ön görür. Ekonomi de devletle ulus işbirliğini düşünür.


LAİKLİK: Din ve devlet işlerinin ayrılmasıdır. Vicdan hürriyetini ve özgürlüğünün önemini açıklar. Dini siyasetten ayırarak dinin saygınlığını korur. Din sömürüsüne ve büyücülüğe karşıdır. Toplumun her alanda akıl ve bilimselliğini önde tutar.


İNKILAPÇILIK (Devrimcilik) : Devletin kurumlarının çağlara ve değişen koşullara göre kısa sürede yenilenmesidir. Eskimiş kurumlar ortadan kaldırılır. Toplumun sürekli ileri gitmesini amaçlar. Diğer ilkelerin yaşatılmasında önemlidir.


BÜTÜNLEYİCİ İLKELER


1) Milli Egemenlik: Cumhuriyetçilik ilkesini bütünler. Egemenliğin doğrudan millete ait olduğunu belirtir.


2) Milli Birlik Beraberlik ve Ülke Bütünlüğü: Milliyetçilik ilkesinin zorunlu bir sonucudur.


3) Özgürlük ve Bağımsızlık: Kurtuluş Savaşı'nda ve TBMM'nin kurulmasında bu düşünceden güç alınmıştır.


4) Yurtta Barış Dünyada Barış: Milli birlik ve beraberliğin doğal sonucudur. Dünyada barış ise devletler arası savaşların barış yoluyla çözümlenmesine yöneliktir.


5) Akılcılık ve Bilimsellik: Toplumun bütün alanlarına egemen olması a-maçlanmıştır.


6) Çağdaşlık ve Batılılaşma: Çağdaş gelişmeler ve batı uygarlığındaki ilerlemeleri gerçekleştirmeyi amaçlar
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
*ATATÜRK İLKELERİ*
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Madem Ele Gel Bele... :: Lise Bilgileri :: Tarih ve İnkılap Tarihi-
Buraya geçin: